Drożdżowy baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

Lubię takie jadalne ozdoby świątecznego stołu. Razem z córeczką miałyśmy fajną zabawę przy lepieniu baranków.

Składniki:

  • Na 3 baranki:
    Ciasto drożdżowe:
    500g mąki pszennej
    op. drożdży instant
    4 łyżki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    szkl ciepłego mleka
    60g masła

    Kruszonka:
    25g masła
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru

    3 rodzynki na oczy
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.

Porady

Baranki można polać białym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Baranek Wielkanocny

To może cię zainteresować