Baranek drożdżowy

4.45 (181 ocen)

Piękna jadalna ozdoba święconki i wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1 szkl ciepłego mleka
    6 łyżek cukru kryształu
    1 opakowanie drożdży instant
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta szafranu
    łyżka wódki
    goździki na oczy
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Baranek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran zalać łyżką gorącej wody i wódki. Odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wymieszać z drożdżami a następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą w misce za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 45 min). Foremkę na baranka posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremkę umieścić na blaszce do pieczenia i piec ok pół godziny w 180 stopniach. Ostudzić. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować