Klasyka polskich wypieków to puszysty drożdżowiec, u mnie w kształcie świątecznego baranka, który jest ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe smakuje zawsze i bardzo szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.
Wielkanocny drożdżowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
3.Wrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypać mąką i podzielić na około 30-32 kawałki. Z kawałków ciasta uformować okrągłe kuleczki wielkości orzecha, ułożyć z nich brzuszek, tułów, nogi, uszy i z większej głowę baranka. Kawałki ciasta układać na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
4.Po tym czasie z rodzynek zrobić oczy i cały brzuszek baranka posypać kruszonką.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-35minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
Komentarze