Wielkanocny baranek drożdżowy

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego smakują rewelacyjnie. W okresie Wielkanocnym warto bułeczki uformować, tak by powstał baranek. I tak niewielkim nakładem pracy otrzymujemy świąteczny wypiek!!!

Jaga85
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• 400 gram mąki pszennej,
• 100 gram mąki żytniej typ 720,
• 120 gram masła,
• 3 jajka,
• Szczypta soli,
• 5 dag drożdży,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 szklanki cukru,
Dodatkowo:
• Jajko do posmarowania baranka,
• Czekoladowe jajeczka z kolorowym lukrze (około 28 sztuk),
• Rodzynki na wykonanie oczek
Kruszonka:
• 2 łyżki cukru,
• 2 łyżki mąki,
• Łyżka masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny baranek drożdżowy

  • wyrośnięte ciasto1. CIASTO:CIASTO:
    Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Mąki łączymy ze sobą.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • podział ciasta2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Gotowe dzielimy na około 28-30 części.
  • nadziewanie3. Każdą porcje ciasta nadziewamy czekoladowym jajkiem.
  • formowanie baranka4. Z ciasta formujemy małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz nóżki.
  • przed pieczeniem5. Uformowanego baranka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Brzuszek dodatkowo posypujemy kruszoną. Z rodzynek wykonujemy oczy. Baranka pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia.
    Upieczonego wyjmujemy, studzimy i gotowe.
  • przygotowana kruszonka6. KRUSZONKA: Mąkę łączymy z cukrem. Do połączonych składników dodajemy masło. W palcach łączymy składniki do momentu powstania kruszonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocciasto drożdżowekruszonkaczekoladowe jajkaciasta świątecznebaranek drożdżowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Przekrojony kołacz

Dodane przez: MarciaDG92

KOŁACZ WIELKANOCNY

To przepis niesamowicie prosty...

Wielkanocne chlebki do święconki

Dodane przez: bogusia82

Wielkanocne chlebki do święconki

W każdym wielkanocnym koszyczku...

Koszyczek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Koszyczek wielkanocny

Zbliża się Wielkanoc, a wiec i...

Wielkanocne chlebki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chlebki wielkanocne do koszyka.

Pyszne,delikatne i maślane chlebki.Możemy...

Bułeczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Słodkie bułeczki "Wielkanocne zajączki''

Bułeczki są bardzo pyszne,pulchne...