Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego smakują rewelacyjnie. W okresie Wielkanocnym warto bułeczki uformować, tak by powstał baranek. I tak niewielkim nakładem pracy otrzymujemy świąteczny wypiek!!!
Wielkanocny baranek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Mąki łączymy ze sobą.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Gotowe dzielimy na około 28-30 części.
4.Z ciasta formujemy małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz nóżki.
5.Uformowanego baranka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Brzuszek dodatkowo posypujemy kruszoną. Z rodzynek wykonujemy oczy. Baranka pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczonego wyjmujemy, studzimy i gotowe.
6.KRUSZONKA: Mąkę łączymy z cukrem. Do połączonych składników dodajemy masło. W palcach łączymy składniki do momentu powstania kruszonki.
Komentarze