Wielkanocny baranek drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego smakują rewelacyjnie. W okresie Wielkanocnym warto bułeczki uformować, tak by powstał baranek. I tak niewielkim nakładem pracy otrzymujemy świąteczny wypiek!!!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 400 gram mąki pszennej,
    • 100 gram mąki żytniej typ 720,
    • 120 gram masła,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    Dodatkowo:
    • Jajko do posmarowania baranka,
    • Czekoladowe jajeczka z kolorowym lukrze (około 28 sztuk),
    • Rodzynki na wykonanie oczek
    Kruszonka:
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 łyżki mąki,
    • Łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Ciasto drożdżowe

Wielkanocny baranek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. CIASTO:CIASTO:
    Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Mąki łączymy ze sobą.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • podział ciasta 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Gotowe dzielimy na około 28-30 części.
  • nadziewanie 3. Każdą porcje ciasta nadziewamy czekoladowym jajkiem.
  • formowanie baranka 4. Z ciasta formujemy małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz nóżki.
  • przed pieczeniem 5. Uformowanego baranka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Brzuszek dodatkowo posypujemy kruszoną. Z rodzynek wykonujemy oczy. Baranka pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia.
    Upieczonego wyjmujemy, studzimy i gotowe.
  • przygotowana kruszonka 6. KRUSZONKA: Mąkę łączymy z cukrem. Do połączonych składników dodajemy masło. W palcach łączymy składniki do momentu powstania kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować