Ten klasyczny, prosty przepis dostałam od mojej mamy a mama otrzymała go bardzo dawno temu od przemiłej starszej sąsiadki. Pasztet gości na naszych stołach nie tylko z okazji Wielkanocy.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mieso wołowe: 0.5 kilograma
- podgardle: 0.5 kilograma
- wątróbka wieprzowa (nie dodawać więcej wątróbki bo zdominuje smak pasztetu): 0.25 kilograma
- cebula duża: 2 sztuki
- jajka świeże: 8 sztuk
- bułka tarta: 1 szklanka
Tradycyjny, polski pasztet, konkurs_wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy , kroimy niezbyt drobno, następnie podsmażamy na patelni, żeby się zeszkliła. W garnku zagotowac wodę /tyle ,żeby mięso było przykryte/ . Wodę solimy, dodajemy pieprz i wkładamy pokrojone mięso , następnie przygotowaną cebulę. Dusimy do miękkości, wyjmujemy łyżką cedzakową mięso, a wkładamy pokrojone podgardle. Jeżeli bulion nie przykrywa podgardla to dodajemy trochę wody . Podgardle dusi się dużo szybciej niż wołowe . Przed końcem duszenia dodajemy do podgardla pokrojoną wątróbkę. Dusimy 15 min. Miękkie podgardle i wątróbkę , dodajemy do mięsa po odcedzeniu wywaru. Wszystkie składniki należy przekręcic dwa razy przez maszynkę. Do wywaru dodac bułkę tartą. Teraz wszystko łączymy i dodajemy całe jajka. Masę rozbijamy mikserem. Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę ostrą /w proszku/. Wąskie blaszki /keksówki/ smarujemy masłem roślinnym lub margaryną i wysypujemy bułką tarta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200.
Pieczemy ok. 10 minut aż na wierzchu pojawi się zarumieniona skórka. Z podanych proporcji piekę pasztet w dwóch średnich keksówkach.
Komentarze