Tradycyjny, polski pasztet, konkurs_wielkanocny

4.5 (153 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten klasyczny, prosty przepis dostałam od mojej mamy a mama otrzymała go bardzo dawno temu od przemiłej starszej sąsiadki. Pasztet gości na naszych stołach nie tylko z okazji Wielkanocy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mieso wołowe: 0.5 kilograma
    - podgardle: 0.5 kilograma
    - wątróbka wieprzowa (nie dodawać więcej wątróbki bo zdominuje smak pasztetu): 0.25 kilograma
    - cebula duża: 2 sztuki
    - jajka świeże: 8 sztuk
    - bułka tarta: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Tradycyjny, polski pasztet, konkurs_wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny, polski pasztet, konkurs_wielkanocny 1. Cebulę obieramy , kroimy niezbyt drobno, następnie podsmażamy na patelni, żeby się zeszkliła. W garnku zagotowac wodę /tyle ,żeby mięso było przykryte/ . Wodę solimy, dodajemy pieprz i wkładamy pokrojone mięso , następnie przygotowaną cebulę. Dusimy do miękkości, wyjmujemy łyżką cedzakową mięso, a wkładamy pokrojone podgardle. Jeżeli bulion nie przykrywa podgardla to dodajemy trochę wody . Podgardle dusi się dużo szybciej niż wołowe . Przed końcem duszenia dodajemy do podgardla pokrojoną wątróbkę. Dusimy 15 min. Miękkie podgardle i wątróbkę , dodajemy do mięsa po odcedzeniu wywaru. Wszystkie składniki należy przekręcic dwa razy przez maszynkę. Do wywaru dodac bułkę tartą. Teraz wszystko łączymy i dodajemy całe jajka. Masę rozbijamy mikserem. Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę ostrą /w proszku/. Wąskie blaszki /keksówki/ smarujemy masłem roślinnym lub margaryną i wysypujemy bułką tarta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200.
    Pieczemy ok. 10 minut aż na wierzchu pojawi się zarumieniona skórka. Z podanych proporcji piekę pasztet w dwóch średnich keksówkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować