Drożdżówki z serem i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami.
Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...
Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    - 500g mąki pszennej
    - 220g cukru
    - 50g roztopionego masła
    - 2 jajka
    - 50g świeżych drożdży
    - 3/4 szklanki letniego mleka
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Masa serowa:
    - 500g sera z wiaderka
    - 1 żółtko (białko do posmarowania bułek przed pieczeniem)
    - 100g cukru pudru lub do smaku jak kto lubi
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Owoce:
    - 3 jabłka
    - pół łyżeczki cynamonu
    - miód do smaku
    - łyżka masła
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wszystko poddusić przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Odstawić żeby wystygły.


    - 100g borówek lub innych sezonowych owoców

    Kruszonka:- 100g mąki
    - 50g masła
    - 30g cukru pudru
    - 1 duża łyżka śmietanki 30%
    - kilka kropel olejku waniliowego
    Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki.

    Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem:
    - białko
    - łyżka mleka

    Lukier:
    - szklanka cukru pudru
    - sok z 1/2 cytryny (czasem cytryna ma mało soku więc dajemy z całej)
    Mieszamy cukier z sokiem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z serem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozgniesc kulki na płasko 1. Sposób wykonania:
    Mąkę i cukier wsypujemy do miski.
    Robimy rozczyn, drożdże mieszamy z 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszane wlewamy do mąki z cukrem, posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut, po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy kilkanaście minut.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
    W tym czasie możemy zrobić kruszonkę,
    podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda)
    Formujemy kulki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko. blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko. Smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i na środek nakładamy masę serową, na ser owoce i kruszonkę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, pieczemy 15 minut, wyciągamy i studzimy najlepiej na kratce. Lekko ostudzone polewamy lukrem.
    Smacznego :) przepis "krok po kroku" ze zdjęciami na moim blogu http://wypiekirene.blogspot.com/2017/10/buki-drozdzowe-z-serem-i-owocami.html

Porady

przepis "krok po kroku" ze zdjęciami na moim blogu http://wypiekirene.blogspot.com/2017/10/buki-drozdzowe-z-serem-i-owocami.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować