Puszyste, mięciutkie bułeczki , u mnie tym razem z gruszkami, z dużą ilością chrupiącej kruszonki. Doskonały pomysł na deser z ulubionymi sezonowymi owocami lub zapasami ze słoika. Polecam :)
Drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, mąkę mieszamy z ciepłym mlekiem, aby uzyskać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min.
2. Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miski z przesianą mąką, dodajemy cukier, mleko, jajko, żółtko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i wyrabiamy do połączenia składników ( w razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąkę). Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na grubość ok. 0,5cm. lub grubiej. Ciasto kroimy w kwadraty i na każdy z nich układamy kawałki gruszki. Sklejamy ciasto, formując bułeczki.
4. Składniki na kruszonkę wsypujemy do naczynia i rozcieramy palcami, aż zrobią się grudki.
5. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, dekorujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy około 25min.
Komentarze