Bułeczki idealne dla zapracowanych, proste w przygotowaniu a wyglądają imponująco ;-). Są mięciutkie wewnątrz, lekko kruche z wierzchu no i obłędnie pachną masłem :-).
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
600g mąki typ 450 lub 500
100g + 100g masła
4 jajka
150ml mleka
szczypta soli
100g cukru
20g świeżych drożdży
300g dowolnych owoców
jajko do posmarowania
Drożdżówki półfrancuskie z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz cukier. Przemieszaj.
2. Do suchych składników dodaj pokruszone drożdże, wbij całe jajka, wlej mleko (nie musi być ciepłe, może być prosto z lodówki). Całość lekko zarób do połączenia składników.
3. Dodaj 100g masła pokrojonego w kawałki. Całość zarabiaj około 3 minut, aż wszystko dobrze się połączy. Przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw do wyrośnięcia na 1,5- 2h.
4. Rozwałkuj na mniej więcej prostokąt, masło pokrój w plasterki i rozłóż na połowie ciasta. Następnie złóż na pół. I znowu na pół.
5. Ciasto delikatnie rozwałkuj i ponownie złóż na pół.
6. Ponownie rozwałkuj na placek grubości około 1-1,5cm. Wytnij szeroką szklanką kółka.
7. W środku każdego kółka zrób delikatne wgłębienie (łyżką lub kieliszkiem).
W wgłębienie nałóż owoce.
8. Drożdżówki przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajkiem.
9. Piecz około 10-15 minut w 180C, aż się zarumienią.
Komentarze