Nieunikniony powrót do szkoły coraz bliżej… Dlatego przygotowałam dla Was drożdżówki z serem, dżemem z malin oraz maślaną kruszonką. Najlepsze są takie cieplutkie wyjęte prosto z piekarnika
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
20 g świeżych drożdży
550 g mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształu
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
120 g masła miękkiego
Kruszonka:
120 g mąki
60 g masła
60 g cukru kryształu
dodatkowo:
300 g sera w kostce
2-3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 jajko do nasmarowania rogalików
dżem z malin firmy
cukier puder do oprószenia lub lukier
Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.1/2 szklanki), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową: do miseczki nakładamy ser, żółtko oraz cukier puder, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Składniki na kruszonkę dodajemy do misy blendera kielichowego, chwilkę mieszamy.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła, wycinamy kółka za pomocą miseczki, zaś w środku każdego wyciętego kółka robimy wgłębienie np. za pomocą szklanki. Do każdego wgłębienia nakładamy łyżkę masy serowej oraz dżemu, posypujemy kruszonką, przekładamy na blaszkę. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Piec około 20 – 25 minut w temp. 190 stopni, aż się zrumienią. Smacznego!
Komentarze