Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nieunikniony powrót do szkoły coraz bliżej… Dlatego przygotowałam dla Was drożdżówki z serem, dżemem z malin oraz maślaną kruszonką. Najlepsze są takie cieplutkie wyjęte prosto z piekarnika

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    550 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    250 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    120 g masła miękkiego

    Kruszonka:

    120 g mąki
    60 g masła
    60 g cukru kryształu

    dodatkowo:

    300 g sera w kostce
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 jajko do nasmarowania rogalików
    dżem z malin firmy
    cukier puder do oprószenia lub lukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulki 1. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.1/2 szklanki), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

    Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotowujemy masę serową: do miseczki nakładamy ser, żółtko oraz cukier puder, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników.

    Składniki na kruszonkę dodajemy do misy blendera kielichowego, chwilkę mieszamy.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła, wycinamy kółka za pomocą miseczki, zaś w środku każdego wyciętego kółka robimy wgłębienie np. za pomocą szklanki. Do każdego wgłębienia nakładamy łyżkę masy serowej oraz dżemu, posypujemy kruszonką, przekładamy na blaszkę. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Piec około 20 – 25 minut w temp. 190 stopni, aż się zrumienią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować