Drożdżówki z serem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tak mnie naszło na drożdżowe z serem.
Zrobiłam bułeczki.
Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem.
Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek.
Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe,
a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    30 g. drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    1 żółtko
    szczypta soli

    Ser:
    300 g. twarogu
    2,5 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
    1 żółtko

    Kruszonka:
    40 g.masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Przekąski

Drożdżówki z serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem i kruszonką 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
    Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, żółtko i zaczyn. Wymieszać.
    Na koniec wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami.
    Dobrze wyrobione ciasto, posypać z wierzchu delikatnie mąką i nakryć ściereczką.
    Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką 2. Ser włożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki
    i dobrze wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na równe części. U mnie wyszło 14. Z każdej części, zrobić placek.
    Następnie w środku każdego placka, zrobić wgłębienie dnem szklanki.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką 3. Tak przygotowane bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Następnie, we wgłębienie każdej bułeczki, nałożyć ser.

    Włączyć piekarnik na 180 stopni.
    Bułeczki podrosną w czasie nagrzewania piekarnika.

    Przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i rozetrzeć palcami.
    Gotową kruszonką posypać wierzch bułek.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką 4. Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować