Drożdżówki z serem i kruszonką

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.

Drożdżówki z serem i kruszonką to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Kto z nas nie „wcinał” drożdżowej buły na przerwie między lekcjami… Puszyste, mięciutkie i pachnące! Po prostu pyszne. Takie domowe drożdżówki z serem i kruszonką są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦15 g świeżych drożdży
    ◦1 łyżeczka cukru
    ◦140 ml ciepłego mleka
    ◦25 g miękkiego masła
    ◦20 g cukru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 jajko
    ◦280 g mąki tortowej

    Składniki na serowe nadzienie:
    ◦200 g twarogu
    ◦15 g miękkiego masła
    ◦3 łyżki cukru
    ◦1 żółtko

    Składniki na kruszonkę:
    ◦50 g mąki krupczatki
    ◦25 g cukru
    ◦25 g masła

    Dodatkowo:
    ◦1 jajko do posmarowania bułek
    ◦ewentualnie 3 łyżki ulubionego dżemu (użyłam wiśniowego)


Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem i kruszonką 1. Przygotowanie ciasta:
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ½ szklanki ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką 2. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty z których formujemy okrągłe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką 3. Przygotowanie nadzienia serowego:
    Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i zmielony twaróg. Ucieramy aż składniki się dobrze połączą.

    Przygotowanie kruszonki:
    W miseczce łączymy masło z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Rozcieramy składniki aż uzyskamy okruchy.

    W każdej bułeczce robimy wgłębienie (można delikatnie wciskać dno szklanki) i wypełniamy je masą serową i ewentualnie dżemem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować