Drożdżówki z serem i kruszonką

  • wyświetlono: 2319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki z serem i kruszonką to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Kto z nas nie „wcinał” drożdżowej buły na przerwie między lekcjami… Puszyste, mięciutkie i pachnące! Po prostu pyszne. Takie domowe drożdżówki z serem i kruszonką są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kuchnia Marty
  • 180min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦15 g świeżych drożdży
◦1 łyżeczka cukru
◦140 ml ciepłego mleka
◦25 g miękkiego masła
◦20 g cukru
◦½ łyżeczki soli
◦1 jajko
◦280 g mąki tortowej

Składniki na serowe nadzienie:
◦200 g twarogu
◦15 g miękkiego masła
◦3 łyżki cukru
◦1 żółtko

Składniki na kruszonkę:
◦50 g mąki krupczatki
◦25 g cukru
◦25 g masła

Dodatkowo:
◦1 jajko do posmarowania bułek
◦ewentualnie 3 łyżki ulubionego dżemu (użyłam wiśniowego)


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serem i kruszonką

  • Drożdżówki z serem i kruszonką1. Przygotowanie ciasta:
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ½ szklanki ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką2. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty z których formujemy okrągłe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z serem i kruszonką3. Przygotowanie nadzienia serowego:
    Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i zmielony twaróg. Ucieramy aż składniki się dobrze połączą.

    Przygotowanie kruszonki:
    W miseczce łączymy masło z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Rozcieramy składniki aż uzyskamy okruchy.

    W każdej bułeczce robimy wgłębienie (można delikatnie wciskać dno szklanki) i wypełniamy je masą serową i ewentualnie dżemem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedrożdżówkaDrożdżówka z seremSłodka bułkabułka z serem i kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: magdzia44448

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami...

drożdżówki z budyniem i kruszonką

Dodane przez: Milena127

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Pachnące,delikatne, mięciutkie,...

image-1euf6xn

Dodane przez: paolineczka

Drożdżówki z morelą i kruszonką

Pyszne bułeczki drożdżowe z morelami...

droz

Dodane przez: dusiowa

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Domowe drożdżówki z truskawkami...

Drożdżówki z truskawkami

Dodane przez: anemon

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

Pyszne drodżówki przepełnione smakiem...

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

Dodane przez: bienpyt

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

Bardzo pulchne, łatwe w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE