Drożdżówki z serem i kruszonką

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Drożdżówki wychodzą naprawdę wyśmienicie, dlatego robię je często, bo mojej rodzince bardzo smakują, rozchodzą się w mig :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbowanie przepisu. Drożdżówki mogą być również z innymi dodatkami lub owocami. Z poniższego przepisu wyjdzie 9-11 sztuk.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 jajko 1 jajko do posmarowania
    15 g drożdży 1 łyżeczka cukru
    125 ml ciepłego mleka
    2-3 łyżki cukru
    50 g masła (rozpuścić)
    szczypta soli
    300-400 g serka twarożku waniliowego
    cukier puder do smaku
    ew trochę słodkiej śmietany lub 2 żółtka, gdyby ser był za suchy

    Kruszonka:
    25 g zimnego masła
    1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
    cukier trzcinowy do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Drożdżówki z serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

    Następnie ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm grubości. Wykrawamy koła dużym kubkiem (ok. 10 cm średnicy) i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.

    W tym czasie przygotowujemy masę serową, czyli ser mieszamy z cukrem pudrem i ew. ze śmietaną lub żółtkami na jednolitą masę.

    Następnie mniejszym spodem od szklanki wciskamy, żeby powstały dołki. W te dołki dajemy po 2 łyżki sera. Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką.

    Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni góra-dół. Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia.

    Drożdżówki są mięciutkie i rozpływają się w ustach, polecam :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować