Proste drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe drożdżówki z rabarbarem, które znikają jak są jeszcze ciepłe! Takie drożdżówki można przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy:
    2 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru.

    Ciasto drożdżowe:
    500 gramów mąki pszennej,
    pół szklanki ciepłego mleka,
    pół szklanki cukru,
    2 jajka,
    100 gramów roztopionego masła 82%,
    szczypta soli.

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki,
    100 gramów zimnego masła 82%
    cukier waniliowy,
    3 łyżki cukru.

    Dodatkowo:
    10 gałązek rabarbaru
    2 łyżki galaretki sproszkowanej np. truskawkowa

    do posmarowania:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Proste drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Zaczyn drożdżowy: do ciepłego mleka wykruszamy drożdże dodajemy, mąkę i cukier. Całość dobrze rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce.
  • ciasto 2. Do wyrobienia ciasta używam robota z końcówką typu hak (można również wyrobić ciasto ręcznie w misce). Do miski przesiewam mąkę. Dodaję cukier, szczyptę soli, 2 jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszam na wolnych obrotach i pod koniec dodaję rozpuszczone ,letnie mleko. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić podsyp jeszcze mąką,ale nie dużo,bo to ciasto może być lekko klejące. Odstaw ciasto przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia na godzinę.
  • KRUSZONKA 3. Gdy ciasto rośnie przygotuj kruszonkę i zostaw ją w lodówce.
    Kruszonka:
    Masło posiekaj na drobne kawałki , włóż do miski ,dodaj cukry i mąkę. Następnie delikatnie ściskamy składniki ,aby powstała kruszonka.
  • ciasto 4. Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę posmarowaną olejem lub podsypaną mąką i wyrabiamy przez chwilkę.
  • ciasto 5. Następnie ciasto podzielna pół i rozwałkuj na grubość 2 cm.
  • ciasto 6. Wykrawaj kółka o średnicy 10 cm. Resztki ciasta zagnieć ponownie i wykrój z niego kolejne kołka.
  • Drożdżówki 7. Na blaszce wyłożonej papierem układamy po 6 sztuk ciasta. Na środku robimy wgłębienia za pomocą wąskiej szklanki.
  • Drożdżówki 8. Wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • rabarbar 9. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kawałki i mieszamy z galaretką w proszku (około 2 łyżki).
  • Drożdżówki 10. Rabarbar układamy na środek drożdżówek.
  • Drożdżówki 11. Tak przygotowane drożdżówki z rabarbarem obficie posypujemy kruszonką dociskając ją do ciasta. Przykryj ściereczką i ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Drożdżówki 12. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, aż pięknie się zarumienią na brzegach.

Porady

Drożdżówki są miękkie nawet na drugi dzień jeśli włożymy je do woreczka, aby nie wysychały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować