Drożdżówki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2.Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
3.Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- (1,5-2 godziny.). Pod koniec wyrastania zagniatamy kruszonkę. Przygotowujemy również rabarbar- myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Mieszamy z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
4.Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 12 równych porcji. Każdą chwilę zagniatamy, dzielimy na w części z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środek spłaszczamy szklanką i formujemy rancik. Nakładamy rabarbar, smarujemy jajem, obsypujemy kruszonką.
5.Odstawiamy na 20 min do napuszenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Dekorujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Komentarze