Drożdżówki z rabarbarem

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa. Ciepła wiosennego słońca. Beztroski. Pycha!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    200ml ciepłego mleka
    70g roztopionego masła
    1 jajo
    25g drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    Jajko/ mleko do posmarowania
    kruszonka:
    50g masła
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    Dodatkowo:
    około 350g rabarbaru
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
    jajo do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Drożdżówki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
  • 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
  • 3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- (1,5-2 godziny.). Pod koniec wyrastania zagniatamy kruszonkę. Przygotowujemy również rabarbar- myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Mieszamy z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
  • 4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 12 równych porcji. Każdą chwilę zagniatamy, dzielimy na w części z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środek spłaszczamy szklanką i formujemy rancik. Nakładamy rabarbar, smarujemy jajem, obsypujemy kruszonką.
  • 5. Odstawiamy na 20 min do napuszenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Dekorujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować