Drożdżówki z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto nie kocha klasycznych drożdżówek z owocami, kruszonką i lukrem? Ten deser jest z nami od pokoleń, zawsze smaczny i na czasie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    30g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    250ml letniego mleka

    Ciasto właściwe:
    500g mąki wrocławskiej typ 550
    1 łyżka cukru wanilinowego
    85g masła roztopionego i przestudzonego
    1 jajko
    3 żółtka

    Kruszonka:
    50g cukru pudru
    60g masła w temp. pokojowej
    100g mąki krupczatki

    Dodatkowo:
    Owoce świeże lub mrożone (wcześniej rozmrozić i odsączyć sok)
    Lukier 50ml mleka+10 łyżek cukru pudru+olejek śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na Rozczyn włożyć do miski wymieszać razem do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć na 15 min do wstępnego wyrośnięcia.
  • 2. Rozczyn i resztę składników na ciasto włożyć do misy i zagnieść na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść na konsystencję piasku z grudkami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią, podzielić na 15 równych części. Uformować kule i układać na blaszce w równych odstępach (ciasto nieco urośnie i się połączy). Przykryć na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • 5. W każdej kulce zrobić lekkie wgłębienie i włożyć owoce. Górę posypać kruszonką.
  • 6. Drożdżówki piec 25 min.. w 190 stopniach góra-dół. Po upieczeniu wystudzić.
  • 7. Składniki na lukier wymieszać w miseczce i polać wystudzoną drożdżówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować