Drożdżówki z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na Rozczyn włożyć do miski wymieszać razem do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć na 15 min do wstępnego wyrośnięcia.
2.Rozczyn i resztę składników na ciasto włożyć do misy i zagnieść na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
3.Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść na konsystencję piasku z grudkami.
4.Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią, podzielić na 15 równych części. Uformować kule i układać na blaszce w równych odstępach (ciasto nieco urośnie i się połączy). Przykryć na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
5.W każdej kulce zrobić lekkie wgłębienie i włożyć owoce. Górę posypać kruszonką.
6.Drożdżówki piec 25 min.. w 190 stopniach góra-dół. Po upieczeniu wystudzić.
7.Składniki na lukier wymieszać w miseczce i polać wystudzoną drożdżówkę.
Komentarze