Drożdżówki z owocami i kruszonką

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ulubiona drożdżówka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :

    50 dag mąki
    4 dag drożdży
    250 ml mleka
    10 dag masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    owoce: borówki , jagody, maliny lub inne

    Kruszonka:

    5 dag mąki krupczatki
    5 dag mąki pszennej
    5 dag cukru
    5 dag masła
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim masło i łyżkę cukru. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i czubatą łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej jajka i pozostałą część cukru. Połączyć z rozczynem drożdżowym i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 10 części. Uformować z nich kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej kulce dołek i napełnić go owocami. Brzegi drożdżówek można posmarować rozmąconym jajkiem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i obficie posypać nią drożdżówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego :)

    http://ciastamoniki.blogspot.com/2017/08/drozdzowki-z-owocami-i-kruszonka.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować