Drożdżówki z malinami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżówki z malinami, idealne na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Tym drożdżówkom nie można się oprzeć!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 g drożdży instant
    125 ml mleka
    50 g masła
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki mąki
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    60 g gotowanych i tłuczonych ziemniaków
    1 łyżka śmietany 18%
    3 łyżki dżemu owocowego (użyłam własnej roboty porzeczkowo- truskawkowy)
    mrożone maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Ciastka

Drożdżówki z malinami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy wykonać zaczyn, w misce drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie się łatwo odrywać od miski.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • 3. Z ciasta formujemy kulę (6 sztuk), spłaszczamy i na środku wypełniamy wymieszaną śmietaną z dżemem. Na to układamy maliny. Żeby drożdżówki pięknie się zezłociły smarujemy je rozbełtanym jajkiem z wodą. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny by lekko wyrosły.
  • 4. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Studzimy na kratce.
    Smacznego!

Porady

Dobrze by ziemniaki były ugotowane dzień wcześniej, jeśli tak nie jest, to proszę zwrócić uwagę by ziemniaki były suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować