Czy może być coś lepszego jak pyszna domowa drożdżówka z kubkiem gorącego kakao? Dla mnie to poezja smaku. A oprócz smaku uwielbiam też zapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500
1 szkl mleka
50 g drożdży świeżych
1 jajko
0,5 szkl cukru
70 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
maliny
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g masła
cukier puder do oprószenia
Drożdżówki z twarogiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować i podzielić na 10 równych części. Uformować kulki, ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dnem ze szklanki docisnąć i zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu dodać maliny i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
W tym czasie jak ciasto wyrasta przygotować kruszonkę i nadzienie.
Nadzienie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według uznania i wymieszać.
Kruszonka:
Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu drożdżówek.
Komentarze