DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

klasyka w czekoladowym wydaniu

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • DROŻDŻÓWKI:
    2 1/4 szkl. mąki
    3/4 szklanki letniego mleka
    60 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    14 g świeżych drożdży
    2 łyżki kakao
    DEKORACJA:
    krem czekoladowy
    maliny
    1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Ciastka

Drożdżówki kakaowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu.
    Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut.

    Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić go na 9 części. Uformować na kształt bułeczek i ułożyć kilkucentymetrowej odległości na blasze. Przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

    Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić wgłębienie. Dodać po łyżeczce kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 17-18 minut. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać każdą drożdżówkę roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować