Przeszukałam zamrażalkę, a tam zielone szparagi! Postanowiłam zrobić z nich pyszne danie przygotowując je z rybą.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 kawałki ryby, u mnie dorszyk
kilka szparagów
25 g masła
pół łyżeczki suszonego estragonu
cytryna
sól morska, czarny pieprz świeżo zmielony
oliwa z oliwek
Dorszyk na szparagach z masłem estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło estragonowe:
Masło ucieramy mikserem, aż będzie kremowe, solimy, przyprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy estragon i kilka kropli soku z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy. Przekładamy masło do pojemniczka i wkładamy do lodówki.
2.Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i układamy na niej doprawioną solą i pieprzem rybę. Smażymy z obu stron. Szparagi gotujemy na parze kilka minut, ważne by nie rozmrażać szparagów wcześniej. Na talerzu układamy szparagi smarujemy masłem estragonowym, na nich układamy rybę i ją też smarujemy masłem. Przyprawiamy wszystko pieprzem.
Smacznego!
Komentarze