Dorszyk na szparagach z masłem estragonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Przeszukałam zamrażalkę, a tam zielone szparagi! Postanowiłam zrobić z nich pyszne danie przygotowując je z rybą.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 kawałki ryby, u mnie dorszyk
    kilka szparagów
    25 g masła
    pół łyżeczki suszonego estragonu
    cytryna
    sól morska, czarny pieprz świeżo zmielony
    oliwa z oliwek

Dorszyk na szparagach z masłem estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło estragonowe:
    Masło ucieramy mikserem, aż będzie kremowe, solimy, przyprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy estragon i kilka kropli soku z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy. Przekładamy masło do pojemniczka i wkładamy do lodówki.
  • 2. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i układamy na niej doprawioną solą i pieprzem rybę. Smażymy z obu stron. Szparagi gotujemy na parze kilka minut, ważne by nie rozmrażać szparagów wcześniej. Na talerzu układamy szparagi smarujemy masłem estragonowym, na nich układamy rybę i ją też smarujemy masłem. Przyprawiamy wszystko pieprzem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy