Drożdżówki z leczo

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Oryginalny , nie codzienny pomysł na podanie popularnego , warzywnego leczo z kiełbasą.
Możemy sięgnąć po nie w każdej chwili gdy złapie nas głód bez stania nad garami :)
Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimo , możemy podać je jako przystawkę np. pokrojone w trójkąty jak pizze albo przygotować małe drożdżówki na parę kęsów.
Zabrane do pracy budzą ciekawość , zachwalań nie ma końca :)

Co więcej pierwszy raz postanowiłam w cieście drożdżowym ominąć tłuszcz który zawsze dawałam w postaci płynnego masła , oleju lub oliwy. Tym razem postawiłam na jajka i kwaśną śmietanę - strzał w 10 !
Ciasto rosło w oczach co widać na załączonym obrazku.
Wyszło puszyste , mięciutki i bardzo przyjemne w smaku.
Ser odegrał rolę łącznika ale i wzbogacił smak drożdżówek.
Polecam , pycha :)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    250 ml kwaśnej śmietany
    200 ml ciepłego mleka
    Leczo:
    300 g cienkiej kiełbasy
    2 cebule
    1 papryka
    1 średniej wielkości cukinia
    2 dojżałe pomidory
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    sól , pieprz
    2 łyżki masła kalrowanego
    Dodatkowo:
    100-150 g tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Leczo

Drożdżówki z leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na drożdżówki bez tłuszczu 1. Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
    Wbić jajka , dodać śmietanę i mleko.
    Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
    Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Leczo 2. Leczo:Warzywa umyć , osuszyć.
    Kiełbasę pokroić w pół plastry ,obraną cebulę posiekać drobno.
    Pomidory obrać ze skórki ( lub zostawić) wraz z papryką i cukinią pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę , zrumienić kiełbasę.
    Dodać paprykę z cukinią i pomidorami.
    Dusić do miękkości warzyw.
    Doprawić suszoną bazylią , papryką solą i pieprzem.
  • Drożdżówki bez tłuszczu na śmietanie i jajkach 3. Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki w zależności ile drożdżówek chcemy otrzymać - u mnie 5 bardzo dużych.
    Z każdego kawałka zrobić kulkę , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , spłaszczyć .
  • Drożdżówki z serem żółtym 4. Ciasto pozostawić na kolejne 15 min, w każdej bułce zrobić wgłębienie pozostawiając pulchne ranty , posypać obficie serem żółtym.
  • Drożdżówki z serem żółtym i leczo 5. Wgłębienia wypełnić leczo.
    Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować