Drożdżówki z leczo

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Oryginalny , nie codzienny pomysł na podanie popularnego , warzywnego leczo z kiełbasą. Możemy sięgnąć po nie w każdej chwili gdy złapie nas głód bez stania nad garami :) Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimo , możemy podać je jako przystawkę np. pokrojone w trójkąty jak pizze albo przygotować małe drożdżówki na parę kęsów. Zabrane do pracy budzą ciekawość , zachwalań nie ma końca :) Co więcej pierwszy raz postanowiłam w cieście drożdżowym ominąć tłuszcz który zawsze dawałam w postaci płynnego masła , oleju lub oliwy. Tym razem postawiłam na jajka i kwaśną śmietanę - strzał w 10 ! Ciasto rosło w oczach co widać na załączonym obrazku. Wyszło puszyste , mięciutki i bardzo przyjemne w smaku. Ser odegrał rolę łącznika ale i wzbogacił smak drożdżówek. Polecam , pycha :)

martyna
  • 5 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
200 ml ciepłego mleka
Leczo:
300 g cienkiej kiełbasy
2 cebule
1 papryka
1 średniej wielkości cukinia
2 dojżałe pomidory
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól , pieprz
2 łyżki masła kalrowanego
Dodatkowo:
100-150 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z leczo

  • Ciasto na drożdżówki bez tłuszczu1. Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
    Wbić jajka , dodać śmietanę i mleko.
    Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
    Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Leczo2. Leczo:Warzywa umyć , osuszyć.
    Kiełbasę pokroić w pół plastry ,obraną cebulę posiekać drobno.
    Pomidory obrać ze skórki ( lub zostawić) wraz z papryką i cukinią pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę , zrumienić kiełbasę.
    Dodać paprykę z cukinią i pomidorami.
    Dusić do miękkości warzyw.
    Doprawić suszoną bazylią , papryką solą i pieprzem.
  • Drożdżówki bez tłuszczu na śmietanie i jajkach3. Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki w zależności ile drożdżówek chcemy otrzymać - u mnie 5 bardzo dużych.
    Z każdego kawałka zrobić kulkę , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , spłaszczyć .
  • Drożdżówki z serem żółtym4. Ciasto pozostawić na kolejne 15 min, w każdej bułce zrobić wgłębienie pozostawiając pulchne ranty , posypać obficie serem żółtym.
  • Drożdżówki z serem żółtym i leczo5. Wgłębienia wypełnić leczo.
    Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

leczocebulaPomidoryser żółtykiełbasaCukiniadrożdżówkawytrawne drożdzówkiwytrawne pieczywodrożdżówki z leczozapiekane leczoleczo z seremdrożdżówki z warzywamidrożdżówki z kiełbasądrożdżówki z serem żółtym

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem...

Drożdżówki

Dodane przez: Świeca Urszula

Drożdżówki

Polecam pyszne drożdżówki, które...

Drożdżówki plecionki z jabłkami

Dodane przez: Świeca Urszula

Drożdżówki plecionki z jabłkami

Drożdżówki zasmakowały całej rodzinie

Drożdżówki z budyniem

Dodane przez: bietka

Drożdżówki z budyniem

Pyszne do popołudniowej kawy albo...

Drożdżówki z makiem

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z makiem

Często je piekę. Pysznie smakują...

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Najlepszy sposób na wykorzystanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE