Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao.

Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    100 g świeżych drożdży

    1 szkl cukru

    4 jajka

    3/4 szkl oleju

    1,5 szkl mleka

    5 szkl mąki pszennej

    1 szczypta soli



    Prażone jabłka:

    1,5 kg jabłek

    1/2 szkl cukru

    łyżka cynamonu



    Kruszonka:

    125 g miękkiego masła

    200 g mąki

    100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne.

    Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

    Przygotować jabłka. Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać cukier i cynamon. Dusić do miękkości. Można zostawić kawałeczki jabłek lub całkiem rozgotować. Ostudzić.

    Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

    Na drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką.

    Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować