Drożdżowe z porzeczkami

0 (0 ocen)

Cudowne ciasto które w moim domu pojawiło się dzięki koleżance Edycie.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    4 dag drożdży
    12 dag masła
    masa serowa:
    1/2 kg białego sera
    1/2 szklanki cukru
    12 dag masła
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    dodatkowo:
    czerwona porzeczka
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodać skręcony ser i mąkę, na koniec masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
  • Drożdżowe z porzeczkami 3. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 2/3 całego ciasta na nim wylać całą serową masę i na wierzchu ułożyć krateczkę z pociętych paseczków z pozostałego ciasta, paski ciasta posmarować dodatkowym jajkiem, pomiędzy kratkę wsypać czerwoną porzeczkę. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180st około 40-45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować