Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku.
Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry piasek) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Co jakiś czas należy sprawdzać, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej.
Komentarze