Puchate, mięciutkie! I ta maślana kruszonka, przełamana kwaśnym smakiem porzeczek. Po prostu pycha! Upieczcie je koniecznie swoim bliskim. Takie ciasta pozostawiają najlepsze wspomnienia;)
3 godz.
Składniki:
180ml mleka
1 jajko
3 żółtka
ziarenka z laski wanilii
100g cukru
15g drożdży
2 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550
50g masła
1 łyżka oleju
0,5kg porzeczek (czarne, czerwone)
kruszonka:
50g masła
100g mąki
50g cukru
Ciasto drożdżowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno się kleiło do rąk, można dosypać trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to lekko ponad godzinę).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na wielkość formy (22x33cm) albo uformować wałek i wyłożyć nim formę w kominem o średnicy 26cm. Przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 40 minut.
W międzyczasie umyć i osuszyć porzeczki. Składniki kruszonki rozetrzeć.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć porzeczki, posypać kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 170stC (termoobieg), wstawić ciasto, piec ok 30 minut. Podczas pieczenia można kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą, żeby ciasto miało cienką skórkę.
Upieczone ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze