Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą

0 (0 ocen)

Klasyczne ciasto drożdżowe na dużą blachę z kwaśnymi czarnymi porzeczkami, słodką czekoladą i chrupiącą kruszonką.

Składniki:


  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    100g masła
    500g mąki pszennej
    25g drożdży
    KRUSZONKA:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    100g masła
    400g porzeczek czarnych
    100g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić, aż drożdże ruszą. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać i wlać do niej zaczyn, jajka i masło. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 10min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 1godz) W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozetrzeć. Wstawić do lodówki. Ciasto jeszcze raz zagnieść, ale krótko i wyłożyć na blachę 23x33cm. Czekoladę posiekać (niezbyt drobno) i wysypać na ciasto. Wyłożyć porzeczkę i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto drożdżowe z porzeczkami

To może cię zainteresować