Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie.

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki cukru

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki oleju
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 cukier waniliowy

    Na nadzienie:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    pół szklanki rodzynek

    Na skorupkę:
    1 białko
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Powidła

Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, olej i rozczyn, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i cynamon, dokładnie mieszamy.
  • 4. Formowanie trójkątów: Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcje powidła, składamy formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • 5. Do pieczenia: Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 6. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut.
  • 7. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 24 sztuk trójkątów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować