Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka zostały przełożone powidłem i tym co lubię najbardziej, czyli kajmakiem. Całość dopełniła oczywiście czekolada oraz rodzynki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 jajka
    - 25 dag margaryny
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    - 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
    - 15 dag powidła śliwkowego
    - 0,5 szklanki rodzynek
    - 10 dag czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
  • 2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
  • 3. Szklanką wykrawamy ciasteczka. W niektórych wykrawamy jeszcze dziurkę kieliszkiem. Ciastek musi być do pary, jedno z dziurką i jedno bez dziurki.
  • 4. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
  • 5. Ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie spód bez dziurki smarujemy kajmakiem. Ciasteczko z dziurką smarujemy powidłem. Ciasteczka ze sobą łączymy. Do środka dajemy rodzynki. Tak samo wszystkie ciasteczka przekładamy.
  • 6. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.
  • 7. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować