Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Zapraszam:)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    10 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    3 jajka
    1 kg mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła lub margaryny
    około półtorej szklanki ciepłego mleka

    Budyń:
    pół litra mleka
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Budyń studzimy.
  • 4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.
  • 5. .Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek. Słoiczek powidła tak około 30 dag.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować