Rafaello

4.5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tani i szybki pomysł na ciasto.Dla wielbicieli kokosów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem kokosowy:
    1/2 litra mleka+około 2 szklanki do namoczenia biszkoptów
    1 szklanka cukru
    2 duże bułki
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 kostka margaryny
    kilka kropel olejku migdałowego
    Ponadto:
    40 okrągłych biszkoptów
    słoiczek powideł śliwkowych
    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru
    3 płaskie łyżki kakao
    1/4 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Powidła

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem,gdy masa będzie biała,dodać przesiane obie mąki z proszkiem,wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,piec 25 minut w
    180 stopniach.
    2.Mleko z cukrem zagotować.Bułki porwać na kawałki,wsypać wiórki kokosowe,zalać gorącym mlekiem,odstawić.
    3.Margarynę utrzeć do białości,dodawać partiami namoczone bułki z wiórkami,ucierać na puszystą masę,pod koniec dolać kilka kropel olejku migdałowego.
    4.Biszkopt posmarować warstwą powideł,na to wyłożyć masę kokosową,na wierzch układać namoczone w przegotowanym mleku biszkopty.Polać polewą czekoladową.
    5.Przygotowanie polewy.
    Wodę zagotować z cukrem i kakao,gdy cukier się rozpuści dodać margarynę,mieszać do roztopienia.

Porady

Najlepszy na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować