Pyszne ślimaczki z czekoladą i cynamonem -idealne do porannej kawy
1 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mleka
70 g cukru
120 g masła, pokrojonego na kawałki
25 g drożdży świeżych
500 g mąki tortowej
1 szczypta soli
100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
70 g cukru trzcinowego
15 g kakao
½ łyżeczki cynamonu
Drożdżowe ślimaczki z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać ,dodać pokruszone drożdże oraz cukier .Odstawić na 10 minut .
Dodać mąkę ,szczyptę soli ,posiekane 80g masła. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2.Czekoladę drobno posiekać .
Cukier trzcinowy ,cynamon i kakao wymieszać razem .
3.Czekoladę i mieszankę z cynamonem razem połączyć .
4.Ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt ,ok 60cm\30 cm o grubości 1 cm .
5.40 g masła roztopić i ostudzić .Gdy ostygnie posmarować pędzelkiem rozwałkowane ciasto i posypać przygotowaną mieszanką czekoladową.
6.Ciasno zwinąć w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na kawałki o dł. ok. 5 cm.
7.Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
8.Gdy ślimaczki wyrosną -włożyć do rozgrzanego w temp 190'C piekarnika na ok 25 min
Porady
Do posypki czekoladowej można użyć czekoladą białą zamiast mlecznej .
Ślimaczki po upieczeniu można polać roztopioną czekoladą .
Komentarze