Kruche ciasteczka kasztany miodowo kakaowe z nutą cynamonu

4.89 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób

Dzisiejsza moja propozycja to pyszne miodowo kakaowe kruche ciasteczka, które przypominają kasztany. Są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. W przygotowaniu pomogły mi córeczki, które były zachwycone zarówno robieniem jak i gotowymi ciasteczkami. Zniknęły bardzo szybko.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki: na 10 sztuk
    • ok. 125 g mąki orkiszowej + odrobina do podsypania jeśli jest potrzeba,
    • 50 g masła (powinno być zimne),
    • ok. 30 g miody płynnego,
    • 1 jajko,
    oraz do ciemnej części:
    • 1 czubata łyżeczka kakao,
    • ½ -1 łyżeczka cynamonu,
Wystaw ocenę:

4.89 (19 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka kasztany miodowo kakaowe z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka kasztany miodowo kakaowe z nutą cynamonu 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło siekamy na mniejsze kawałki (możemy tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Miód jeśli jest w postaci stałej, można go lekko rozpuścić.
    Składniki mieszamy (poza kakaem i czekoladą), zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
    Z ciasta odrywamy kawałek ok. 50 g. Pozostałe ciasto łączymy z kakao i cynamonem. Oba ciasta wkładamy na około godzinę do lodówki. Oba ciasta dzielimy na 10 części.
    Z kakaowego ciasta lepimy kulki wielkości kasztana. Z jasnego małe kuleczki. W ciemnej kuleczce robimy mały dołek w który wkładamy jasną kuleczkę i lekko spłaszczamy. Gotowe kasztany wstawiamy do zamrażarki na około 20 min, aby się schłodziły i nie rozlały w piekarniku.
    Schłodzone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować