Miodowe ślimaczki z nutą cynamonu

3 (1 ocen)

Miodowe ślimaczki z ciasta drożdżowego z lukrem, bardzo cynamonowe. Najlepsze w dniu pieczenia.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 15 sztuk)

    Rozczyn:
    1/3 szkl letniej wody
    10 g świeżych drożdży
    70 g płynnego miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki mąki żytniej typ 720

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    1 żółtko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    180 g mąki pszennej

    Nadzienie:
    50 g miękkiego masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka miodu

    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka wody

Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowe ślimaczki z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obydwa rodzaje mąki oraz miód, dobrze wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.


    Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę pszenną, sól oraz dodać jogurt, żółtko i olej. Całość dobrze wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie, lecz będzie to trudniejsze, gdyż ciasto jest dosyć klejące. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki). Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i elastyczne.

    Ciasto umieścić w misce wysmarowanej odrobiną oleju (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie...

  • 2. Nadzienie: Miękkie masło zmiksować z pozostałymi składnikami. Nie za długo, jedynie do połączenia.

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami na blacie i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3 mm. By ciasto się nie kleiło, polecam wysmarować zarówno blat jak i wałek olejem. Ciasto równomiernie wysmarować nadzieniem, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na 15 równych części (każda o grubości ok. 1 cm).

    Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30-60 minut do napuszenia.


    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ślimaczki piec przez ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, a z piekarnika wydobywać się będzie cynamonowy zapach. Wyjąć i przestudzić na kratce.

  • 3. Lukier: Składniki utrzeć, np. przy pomocy łyżeczki. Lukier powinien być gęsty, więc w razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Jeszcze ciepłe ślimaczki wysmarować lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować