Miodowe ślimaczki z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obydwa rodzaje mąki oraz miód, dobrze wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę pszenną, sól oraz dodać jogurt, żółtko i olej. Całość dobrze wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie, lecz będzie to trudniejsze, gdyż ciasto jest dosyć klejące. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki). Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i elastyczne.
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej odrobiną oleju (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie...
2.Nadzienie: Miękkie masło zmiksować z pozostałymi składnikami. Nie za długo, jedynie do połączenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami na blacie i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3 mm. By ciasto się nie kleiło, polecam wysmarować zarówno blat jak i wałek olejem. Ciasto równomiernie wysmarować nadzieniem, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na 15 równych części (każda o grubości ok. 1 cm).
Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30-60 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ślimaczki piec przez ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, a z piekarnika wydobywać się będzie cynamonowy zapach. Wyjąć i przestudzić na kratce.
3.Lukier: Składniki utrzeć, np. przy pomocy łyżeczki. Lukier powinien być gęsty, więc w razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Jeszcze ciepłe ślimaczki wysmarować lukrem. Smacznego!
Komentarze