Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżeczki cukru
    5 dag świeżych drożdży

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła lub margaryny

    Na nadzienie:
    25 dag sera białego chudego
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki wiórek kokosowych


    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Ciastka

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.
  • 4. Formowanie ślimaczków: Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
  • 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 6. Pieczenie i podanie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować