Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny

Na nadzienie:
25 dag sera białego chudego
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki wiórek kokosowych


Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

  • 1. Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.
  • 4. Formowanie ślimaczków: Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
  • 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 6. Pieczenie i podanie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastodrożdżoweciastkakokosdrożdzówkidrożdżówki z seremz piekarnikadrożdżowe ślimaczkiserowe drożdżówkiślimaczki drożdżowe z serem

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Dodane przez: duszek

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne...

Drożdżówki z nadzieniem serowo-bananowym

Dodane przez: dorota w

Drożdżówki z nadzieniem serowo-bananowym

Bardzo puszyste drożdżówki z delikatnym...

ślimaczki drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Drożdżowe ślimaczki z serem i truskawkami

Mięciutkie, wyrośnięte bułeczki...

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną...

Na podwieczorek upiekłam pyszne...

Ciasto z nadzieniem serowo-budyniowym i truskawkami

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto z nadzieniem serowo-budyniowym i truskawkami

Ciasto jest również pyszne z innymi...

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym...

Bardzo smaczne , domowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE