Drożdżowe ślimaczki z serem

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne drożdżówki z serem zasmakują nawet niejadkowi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    1 jajko
    3 łyżki cukru kryształu
    4 dkg drożdży
    1 cukier waniliowy
    50 g miękkiego masła
    szczypta soli do smaku
    200 ml mleka

    Masa serowa:
    30 dkg półtłustego twarogu
    1 żółtko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    odrobina aromatu cytrynowego lub soku z cytryny
    1 łyżka miękkiego masła

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania drożdżówek
    cukier puder do posypania




Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżowe ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z letniego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru robimy zaczyn.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, dodajemy mleko z drożdżami, masło i jajko wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy też sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. (Jeśli będzie się kleić to należy dodać małą ilość mąki).
    3. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
    4. W międzyczasie robimy ser: w misce rozdrabniamy ser, dodajemy żółtko, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, aromat lub sok z cytryny i skórkę cytrynową, mieszamy dokładnie za pomocą łyżki drewnianej.
    5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość 30x40 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie ser zostawiając po 0,5 cm z brzegów ciasta. Zawijamy ciasno jak roladę wzdłuż szerszego boku. Kroimy w plastry ok 2-3cm na (16-18 plastrów).
    6. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zapominamy o odstępach, ponieważ drożdżówki rosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy, by trochę podrosły.
    7. Kiedy podrosną, smarujemy każdą rozmieszanym jajkiem, pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
    8.Po wystygnięciu ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO

Porady

Do sera można dodać rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować