Rogaliki z kokosowym nadzieniem

  • wyświetlono: 3311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się doczekać kiedy już będą.

bgg (Kopiowanie)
  • 160min

Składniki

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
5 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy

Nadzienie:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

  • Ciasto.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Nadzienie kokosowe.2. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
  • Formowanie rogalików.3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
  • Do pieczenia.4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone.5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepis wychodzi około 20 dużych rogalików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciewypieki domowekokosśniadaniepodwieczorekrogalikiwypiekiPoczęstunekDrozdzowe rogalikidomowe wypiekidrożdżowy wypiekprzepis_miesiąca1000kokosowe nadzienie

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki

Dodane przez: czekoladka

Rogaliki z makiem bez nadzienia

Rogaliki są malutkie, kruche i...

image-2aft8c6

Dodane przez: Marica738

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym

Od dłuższego czasu chodził za mną...

image-0rufffv

Dodane przez: Di bloguje

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Rogali są rewelacyjne i nie muszę...

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Puszyste ładnie listkujące się...

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

Dodane przez: off_duty

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

wyglądają i smakują niesamowicie!...

bułeczki i rogaliki

Dodane przez: Babcia Tereska

ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

Pyszne rogaliki i bułeczki, na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE