Drożdżowe serduszka

0 (0 ocen)

Przepyszny nutellowo-orzechowy smak nadzienia, zadowoli nie jednego łasucha.

Składniki:

  • Składniki:
    -3 szkl. mąki,
    -1/3 szkl. cukru,
    -szczypta soli,
    -50g drożdży,
    -65g margaryny,
    -0,5 szkl. mleka,
    -2 jajka,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego.

    Nadzienie:
    -200g orzechów włoskich,
    -nutella,
    -50g masła
    -opcjonalnie truskawki, borówki.

    Dodatkowo:
    -1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Drożdżowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cukier, drożdże i pół szklanki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
    Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do mąki, wybijamy jajka i zagniatamy. Na sam koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
    Pozostawiamy w misce wysypanej mąką, na godzinę w ciepłym miejscu.
  • 2. Nadzienie:
    Orzechy najlepiej pokroić nożem, aby były nierówne kształty. Masło roztapiamy na patelni i wsypujemy orzechy. Podgrzewamy około 5 minut, aby wydobyć aromat. Gdy orzechy będą gotowe, przesypujemy do miski i dodajemy 3 łyżki nutelli.
  • 3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 1cm, foremkami w kształcie serca.
    W sercu robimy wgłębienie i dodajemy po 1,5 łyżki nadzienia.
    Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięcie ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować