Drożdżowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cukier, drożdże i pół szklanki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do mąki, wybijamy jajka i zagniatamy. Na sam koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
Pozostawiamy w misce wysypanej mąką, na godzinę w ciepłym miejscu.
2.Nadzienie:
Orzechy najlepiej pokroić nożem, aby były nierówne kształty. Masło roztapiamy na patelni i wsypujemy orzechy. Podgrzewamy około 5 minut, aby wydobyć aromat. Gdy orzechy będą gotowe, przesypujemy do miski i dodajemy 3 łyżki nutelli.
3.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 1cm, foremkami w kształcie serca.
W sercu robimy wgłębienie i dodajemy po 1,5 łyżki nadzienia.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięcie ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Smacznego ;)
Komentarze