Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety.Do przepisy wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy,który super się sprawdził jako posypka do serduszek.Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    4 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki tortowej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 żółtka
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    5 dag masła

    Dodatkowo:
    2 białka
    cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i łyżką mąki,następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut,żeby podrosły.
    Masło roztapiamy i lekko studzimy.
    Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,szczyptę soli,stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko,zagniatamy mięciutkie ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Formowanie serduszek. 2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek,następnie kroimy na kawałki,każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek,który następnie zwijamy w rulonik.Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko.Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.
  • Do pieczenia. 3. Białka lekko roztrzepujemy,za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym.Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone. 4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.

Porady

Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować