Drożdżowe pierożki-serduszka

0 (0 ocen)

Pyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową .

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    3,4 szklanki ciepłej wody

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżki oleju

    20 gram drożdży

    Farsz:

    200 gram szynki

    200 gram pieczarek

    1 cebula

    pół papryki czerwonej

    200 gram sera żółtego

    ketchup pikantny

    zioła do pizzy

    Dodatkowo:

    papier do pieczenia

    1 jajko

    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Przekąski Ser

Drożdżowe pierożki-serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem łączymy.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Drożdże mieszamy z wodą,2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko.
  • 3. Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować