Drożdzowe rureczki

0 (0 ocen)

  • Średni

Takie rureczki to fantastyczne połączenie ciasta drożdżowego i sera ,czyli wszystkiego co potrzebuje Wielkanoc

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 100 mililitrów
    - drożdże: 2 dekagramy
    - margaryna: 0.75 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - ser mascarpone: 150 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 0.75 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki

    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdzowe rureczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe rureczki 1. Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać ,dodać cukier ,jajko ,sól ,drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny . Zagnieść ciasto ,rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została),przykryć drugim ,złożyć w kopertę i rozwałkować ,następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę ,margaryny starcza na 3-4 posmarowania ,im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.
  • drożdżowe rureczki 2. Schłodzić w lodówce około 30 min,następnie rozwałkować na cienki placek,pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek .
  • drożdżowe rureczki 3. Piec w temp 170-180st do 20 min,upieczone ostudzić
    Śmietankę ubić na sztywno,ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką . Zimne rurki ,przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą ,posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować