Drożdzowe rureczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać ,dodać cukier ,jajko ,sól ,drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny . Zagnieść ciasto ,rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została),przykryć drugim ,złożyć w kopertę i rozwałkować ,następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę ,margaryny starcza na 3-4 posmarowania ,im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.
2.Schłodzić w lodówce około 30 min,następnie rozwałkować na cienki placek,pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek .
3.Piec w temp 170-180st do 20 min,upieczone ostudzić
Śmietankę ubić na sztywno,ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką . Zimne rurki ,przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą ,posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki .
Komentarze