Drożdzowe króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże oz 2 łyżkami cukru, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Odstawić na 15 min. 4 jajka ubić z pozostałym cukrem. W misce wymieszać mąkę sól wlać pozostałe ciepłe mleko , wymieszać . Dodać drobno pokrojone morele, migdały , cukier waniliowy, roztopione masło oraz jajka . Dobrze wyrobić ciasto , nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Blachę posmarować tłuszczem. Z ciasta uformować korpusy królików, głowę , uszy i nóżki. Do królików dokleić za pomocą białka rodzynki jako oczy i nos. Połączyć za pomocą białka.Króliki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 min.
Porady
Wychodzi około 20 małych króliczków. Ja robiłam różnej wielkości.
Komentarze