Ciasto "Mleczny Toffik"

4.77 (244 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy. Polecam, jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach. Bardzo podzielne i efektowne.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm

    30 dag herbatników kakaowych
    650 ml śmietany kremówki 30/36%
    20 dag serka mascarpone
    4 pełne łyżki mleka w proszku
    3 łyżki cukru pudru
    3 listki żelatyny
    1 puszka kajmaku
    10 dag orzechów włoskich
    8 dag rodzynek lub suszonej żurawiny
    5 dag wiórek kokosowych

    Polewa:
    150 ml śmietany kremówki
    15 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.77 (244 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto "mleczny toffik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kremu muszą być solidnie schłodzone. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy na gęsty sztywny krem.

    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną.( Można użyć zwykłej żelatyny i rozpuścić ją w małej ilości gorącej wody)

    Do ubitej śmietany wsypujemy mleko w proszku i cukier puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia.
  • 2. Kajmak leciutko podgrzewamy, lub tylko mieszamy dobrze, tak aby dał się rozsmarować na cieście.
  • 3. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem, na wierzchu rozsypujemy pokrojone na drobniejsze kawałki orzechy i rodzynki lub żurawinę oraz wiórki kokosowe, delikatnie wciskamy w kajmak.
  • 4. Polewa:
    Śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy dość mocno, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę, zostawiamy na 2-3 minuty, po tym czasie mieszamy i płynną wylewamy na ciasto, rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować