Drożdżowe pampuchy z owocami

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pampuchy, pyzy, kluski na parze, parowańce pod tymi nazwami kryją się pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze podawane ze słodkimi nadzieniami lub z owocami, polewane różnymi słodkimi sosami lub podawane na wytrawnie z sosem mięsnym, za każdym razem smakują pysznie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    50g drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szkl mleka
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    4 łyżki rozpuszczonego masła

    500g ulubionych owoców
    3-4 łyżeczki maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Drożdżowe pampuchy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier , sól, cukier waniliowy, żółtka, jajko, zmiksować, dodać mąkę i wyrabiając dolać rozpuszczone masło.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (tyle ile się zmieści w naczyniu) i od razu układać w naczyniu do gotowania na parze, parować 12-15 minut.
    Podawać z polewą owocową lub innymi ulubionymi dodatkami.
  • 2. Owoce zmieszać z cukrem , mieszając zagotować , wlać rozprowadzona w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować