REKLAMA

Kruche ciasto na smalcu z owocami

wyświetlono: 307 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i jagodą kamczacką. Dodatek smalcu sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i pyszne.

opublikowany: 04.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24/34

    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek ( białka do piany)
    200 g masła
    100 g smalcu
    cukier z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    300 g rabarbaru
    300 g truskawek
    garść jagody kamczackiej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Beza:
    5 białek
    1,5 szklanki cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki zetrzeć na grubej tarce mocno schłodzone masło i smalec, dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cukier kryształ,żółtka, zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić.

    Rabarbar pokroić w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.

    Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier zmieszany z cukrem z wanilią, dokładnie ubić, dodać mąkę, delikatnie wymieszać.

    1/3 ciasta odłożyć, resztę ciasta wyłożyć na blachę, na ciasto rozłożyć owoce, ubitą pianę na pianę rozkruszyć resztę ciasta.

    Piekłam z termoobiegiem w 160*C 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE