Dyniowe pampuchy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na obiad na słodko, ale jako deser również się sprawdzi, zapraszam:)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    100 g puree z dyni
    1 jajko
    100 ml mleka
    20 g masła
    10 g drożdży instant
    10 g cukru
    Nadzienie:
    150 g puree z dyni
    20 g ksylitolu
    skórka otarta z pomarańczy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżeczka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe pampuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Do małego rondelka przełożyć puree. Dodać ksylitol i skórkę z poamrańczy. Wymieszać. Gdy dynia będzie gorąca, dodać rozpuszczoną mąkę. Wymieszać. Zagotować, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie przy pomocy dwóch łyżeczek uformować nadzienie, przełożyć na papier śniadaniowy lub do pieczenia i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
  • 2. Ciasto:
    Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać do roztopienia masła. Zdjąć z ognia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier,dodać drożdże. Wymieszać. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Dodać puree i całość dokładnie połączyć. Następnie stopniowo dolewać mleko z masłem i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Następnie wyrabiać ciasto około 3-4 minuty. Ciasto ułożyć w misce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • 3. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, odrywać małe kawałki. Uformować w okrągły placuszek na który nakładać nadzienie. Zlepić dokładnie, uformować zgrabną kuleczkę i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gotowanie:
    Garnek z szerokim dnem napełnić wodą. Zagotować. Między uszami garnka nałożyć gazę lub czystą pieluchę tetrową. Nałożyć pampuchy, tak aby się nie stykały. Przykryć metalową miską i gotować 10 minut. Gotować partiami. Można również użyć parowaru. Smacznego!

Porady

* proponuję formować większe porcje nadzienia lub mniejsze placuszki na pampuchy, wtedy ilość nadzienia będzie idealna. * jeśli nie posiadacie tak jak ja parowaru, radzę nalać nie dużo wody w garnku i dobrze naciągnąć pieluchę tetrową, zabezpieczyć ją nie tylko na uchwytach garnka, ale wokół niego też, ponieważ pod ciążarem pampuchów będzie opadać na dno garnka, a kluchy nie powinny dotykać wody * najlepiej układać do gotowania maksymalnie 3 pampuchy, a jeśli będą wyjątkowo duże to dwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować