Drożdżowe bułeczki z borówkami i serem

3.25 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste, drożdżowe bułeczki z borówkami i masą z serka philadelphia

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g mąki
    5 żółtek
    150g masła
    70g drożdży
    3/4 szkl cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki soli
    szkl mleka

    jajko do posmarowania bułeczek

    Nadzienie:
    około 500g borówki
    350g serka philadelphia
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    cukier do smaku
    cukier waniliowy
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Drożdżowe bułeczki z borówkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.

    Nadzienie:
    do serka dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko,mąkę, dokładnie wymieszać.


    W ciepłym mleku rozpuścić masło, wystudzić, do mleka dodać żółtka, resztę cukru, cukier z wanilią, sól,zmiksować, dodać rozczyn,dosypać mąkę , dokładnie zmiksować lub chwilę wyrobić ręcznie,odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 3 części, rozwałkować prostokąty, smarować serkiem, posypać borówkami, zwinąć rolady, kroić na około 3 cm kawałki, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem, układać w formie, piec około 25 minut w 175*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować