Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

4.45 (169 ocen)

Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Jedyne w swoim rodzaju. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    15 g suczych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
    1 szkl. letniego mleka
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    owoce do nadziania buchtów, np. śliwki, truskawki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Buchty/ pampuchy- kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pptvms 1. Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut)
  • image-15jhgfw 2. W szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą lub płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Wyrośnięte buchty umieścić na gazie/ściereczce (tylko po dwie lub trzy, by się nie posklejały) i przykryć metalową miską. Gotować przez około 10 minut. W ten sam sposób ugotować kolejne porcje) Po tym czasie delikatnie przełożyć na talerz. Podawać, np. z musem owocowych, jogurtem, miodem itp. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować