Drożdżowe górki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne drożdżowe górki z lukrem i kruszonką to świetna propozycja na piknik i nie tylko. Najlepiej smakują na ciepło.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zaczyn:
    40g cukru
    25g świeżych drożdży
    125ml letniego mleka

    CIASTO:
    zaczyn
    250g mąki pszennej typ 550
    50g masła rozpuszczonego i przestudzonego
    1 żółtko
    Szczypta sól

    Kruszonka:
    60g mąki pszennej typ 550
    25g cukru
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    50g zimnego masła

    LUKIER:
    3/4 szkło cukru pudru
    6 łyżek gorącej wody
    sok z 1/2 cytryny

    DO POSMAROWANIA:
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Drożdżowe górki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: podane składniki wymieszać w misce i przykryć do wyrośnięcia na 15 min.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy, dodać rozczyn i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części. Każdą uformować w wałek i zawinąć jak ślimaki. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i przykryć na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Wyrośnięte drożdżówki posmarować białkiem, posypać kruszonką.
  • 5. Drożdżówki piec w 190 stopniach góra-dół przez około 25 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 6. Składniki na lukier wymieszać w misce i polać na wystudzone drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować