Racuchy drożdżowe

4.97 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękkie, puszyste i pachnące ciasto drożdżowe- pyszności!!! Do racuchów możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak (kawałki czekolady, rodzynki, jabłka itp), ale moje ulubione to te klasyczne- świeżo po usmażeniu posypane cukrem pudrem + ewentualnie jakiś dżem. Pyyycha!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    250 g mąki
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.97 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy 1. Drożdże, mleko, cukier, sól i połowę mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
  • Racuchy 2. Po tym czasie dodać resztę mąki i jajko (i dodatki jeżeli używacie), dokładnie wymieszać, przykryć i znów odstawić na ok 45 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Przygotować łyżkę i kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać za pomocą łyżki zamoczonej wcześniej w wodzie i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia.
  • 4. Usmażone racuchy przekładać na talerz wyłożony papierem, aby obciekły z tłuszczu. Podawać według uznania, ale najlepsze są zdecydowanie z cukrem pudrem i konfiturą żurawinową. Smacznego!

Porady

Możecie dodać do nich pokrojone jabłka lub rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować