Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami

4.46 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

    Zaczyn:

    15 gr drożdży świeżych
    1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
    1 łyzka cukru
    Ciasto:
    250 gr mąki
    40 gr masła roztp. i ostudzonego
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 %
    1/3 szkl cukru
    parę kropel esencji waniliowej
    szczypta soli
    200-300 gr zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Kruszonka:
    60 gr masła
    5-6 łyżek maki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Drożdżowe z mrożonymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
    2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
    4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
    5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )
    6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut
    Wystudzone przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować